The project is located on the outskirts of the village of Château-d'Oex and offers a magnificent view of the Swiss mountains. To enhance the cultural and built heritage that contributes to the identity of the place, the choice was made for a gable roof. The position of the roof seeks to integrate as well as possible in response to the heterogeneity of the site composed of several villas and a museum to the north, as well as the roofs of the hospital buildings to the east.

The shape of the proposed building is composed of two articulated volumes to reduce the visual impact and offer north-eastern and north-western exposures that are more appreciable in terms of quality of life than a north-facing façade. This broken geometry creates interesting sequences of corridors - living spaces - rooms with varied relationships with the outside.
The volume develops on three levels, one of which is semi-buried, thus integrating into the topographical context of the site. Inside, the project develops from its center to common spaces at the ends opening onto the surrounding landscape. The outdoor development project aims to provide a facility that encourages exchanges and sharing between residents, their families, staff, and the neighborhood's inhabitants.

The garden is thus in direct relation with the common spaces. The choice of materials and construction systems aims to make rational use of their overall performance to respond in a relevant and balanced way to the architectural, structural, environmental, and economic constraints of the project.

Location: Château-d’Oex, Switzerland
Status: competition
Collaboration: -
References: -






©ARLAB 2021